Naháňačka policajtov a muža s ukrajinkými cigaretami

17.01.2013 Poprad

Poprad - Popradskí policajti zadržali včera po niekoľko kilometrovom prenasledovaní 52 ročného muža prevážajúceho ukrajinské cigarety. Riaditeľ Obvodného oddelenia PZ Hranovnica vykonáva včera v noci kontrolu výkonu služby policajtov. V čase okolo 23:25 h sa na služobnom aute označenom k príslušnosti Policajného zboru presúval z Hranovnice do Popradu. Pre Popradom zbadal pred ním idúce auto Mitsubishi Pajero s českým evidenčným číslom. Uvedené vozidlo išlo pomalšie, preto mal podozrenie, že vodič môže byť pod vplyvom alkoholu a taktiež výskyt vozidla s takýmto evidenčným číslom je v danej oblasti a čase dosť neobvyklý. Požiadal preto o vyslanie najbližšej hliadky, aby spoločne vozidlo zastavili a skontrolovali v Poprade.
Po vjazde do mesta však vodič odbočil na cestu I/18 v smere na Svit, vodiča chcel zastaviť riaditeľ obvodného oddelenia a preto použil svetelné a zvukové. Vodič však na znamenie absolútne nereagoval a ďalej pokračoval v jazde smerom na Svit. Po prejazde Popradom vodič Mitsubishi Pajero odbočil na diaľnicu v smere na Liptovský Mikuláš. Tu sa do prenasledovania pripojilo ďalšie policajné auto. Na diaľnici jedno policajné auto predbehlo prenasledované vozidlo a zaradilosa pred neho, pričom spomaľovaním jazdy sa policajti snažili donútiť vodiča spomaliťa zastaviť. To sa im však nepodarilo, pričom vodič prenasledovaného auta zrýchlil a zozadu sa nebezpečne priblížil k policajnému vozidlu. Keďže v tom čase sa vozidlapohybovali rýchlosťou 160 km/h, policajti z obavy že môže dôjsť k vážnej dopravnej nehode sa ustúpili a zaradili vedľa prenasledované vozidlo. Neustále pritom vodiča vyzývali na zastavenie vozidla.
Po prejdení tunela Bôrik vodič prenasledovaného auta prudko pribrzdil a odbočil z diaľnice na cestu I/18 v smere na Liptovský Mikuláš a následne na cestu smerom na obec Mengusovce a obec Štôla. Vodič absolútne nereagoval na pokyny policajných hliadok aby zastavil a veľkou rýchlosťou pokračoval v jazde. Na križovatke ciest smer Starý Smokovec a Štrbské Pleso sa otočil naspäť a pokračoval v jazde. V obci Štôla odbočil na miestnu komunikáciu, pričom išiel smerom k obecnému úradu a k lesu, kde ho už policajti nemohli prenasledovať nakoľko cesta nebola odhrnutá od snehu a policajnými auta sa nedalo v jazde pokračovať. Vodič prenasledovaného vozidla jazdil na terénnom aute.
Policajtov to však nezastavilo, vystúpili z áut a cez lesa bežali za vozidlom. Približne po 600 m riaditeľ obvodného oddelenia zbadal ako z prenasledovaného vozidla vybehol vodič a snažil sa stratiť v lese. Rozbehol sa za ním a po niekoľkých metroch ho dobehol a zrazil na zem. Na zemi ho pridržal a ďalší policajt mu priložil putá. Policajti následne prenasledovaného vodiča stotožnili ako 52 ročného muža z obce Kamenná Poruba, okr. Žilina. Pri obhliadke vozidla policajti zistili, že na zadných sedadlách a v celom batožinovom priestore sú neokolkované ukrajinské cigarety. Z uvedeného dôvodu bola vyrozumená colná správa, ktorej príslušníci dorazili na miesto a vec prevzali k ďalšej realizácii.
Počas prenasledovania ani zadržania osoby nedošlo k žiadnemu zraneniu ani ku škode na majetku štátu.
 

Vyberte región